Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Άντρες ή γυναίκες αντέχουν περισσότερο το κρύο;


Ποιος αντέχει περισσότερο στο κρύο, ένας άνδρας ή μια γυναίκα; Η απορία είναι εύλογη, δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αναλογία σωματικού όγκου προς επιφάνεια δέρματος, περισσότερη μυϊκή μάζα (παράγει θερμότητα) και υψηλότερο μεταβολισμό, λογικά λοιπόν θα έπρεπε να αντέχουν περισσότερο στο κρύο. 


Ωστόσο, τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» και συμπεριέλαβε 219 εθελοντές όλων των ηλικιών, διαπιστώθηκε ότι η μέση σωματική θερμοκρασία των γυναικών ήταν κάπως υψηλότερη από ό,τι των ανδρών (36,5° έναντι 36,3° Κελσίου), αλλά είχαν πιο κρύα χέρια (30,6° έναντι 32,2° Κελσίου).

Η «δυσαρμονία» αυτή ενδέχεται να υποδηλώνει ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένη ικανότητα συντήρησης της σωματικής θερμότητας, ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα ζωτικά τους όργανα.

Εν τούτοις, η μειωμένη ροή αίματος (ως εκ τούτου και η μειωμένη θερμοκρασία) στα άκρα θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι κρυώνουν και περισσότερο _ μόνο που η μελέτη δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες κατά τις οποίες άνδρες και γυναίκες βυθίστηκαν σε κρύο νερό. Η αντίδραση του σώματος στο κρύο διαπιστώθηκε ότι εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και το σωματικό λίπος, και όχι από το φύλο.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η αντίδραση των γυναικών στο κρύο μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις φάσεις του έμμηνου κύκλου, κατά τις οποίες παρουσιάζει διακυμάνσεις και η σωματική θερμοκρασία τους.

Ωστόσο, και αυτό το εύρημα είναι αμφιλεγόμενο - και επειδή η σωματική θερμοκρασία και η αντοχή στο κρύο τεκμηριωμένα εξαρτώνται από πλήθος παραγόντων (όπως η διατροφή, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η κλιμακτήριος, το κάπνισμα, ακόμα και η κόπωση) οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ότι τελικά παίζει ρόλο το φύλο.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου