Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Λαρυγγίτιδα! Και ερεθισμός φωνητικών χορδών!


Λαρυγγίτιδα

Το βράχνιασμα είναι το κύριο σύμπτωμα και σημείο μιας φλεγμονής  των φωνητικών χορδών, της γνωστής λαρυγγίτιδας, που λέγεται οξεία λαρυγγίτιδα,  όταν εμφανίζεται ξαφνικά και συνυπάρχει με μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.  Η οξεία λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριδιακής αιτιολογίας και ευθύνεται για την πλειοψηφία βραχνιάσματος.

Η καταπόνηση της φωνής ενός ατόμου που πάσχει από οξεία λαρυγγίτιδα με βράχνιασμα μπορεί να του δημιουργήσει πολύποδα σε μια φωνητική χορδή ή ακόμη καιέλκος εξ επαφής των φωνητοικών χορδών ή κοκκιώματα των φωνητικών χορδών και των αρυταινοειδών χόνδρων. Αν δημιουργηθούν οι παραπάνω βλάβες και διαγνωστούν στη γένεσή τους μπορούν να αναστραφούν μέσα σε μια-δύο εβδομάδες, αν ο ασθενής κάνει φωνητική ανάπυση, δηλαδή αποφεύγει να ομιλεί.
    
                                                   Ερεθισμός Φωνητικών Χορδών

Οποιοσδήποτε ερεθισμός ή βλάβη των γνήσιων φωνητικών χορδών, που φιλοξενούνται στο λάρυγγα προκαλεί αλλαγή της ποιότητας της φωνής. Όσο εντονότερη είναι η βλάβη των φωνητικών χορδών, τόσο πιο έντονο είναι το βράχνιασμα. Το επίμονο και έντονο βράχνιασμα οδηγεί πολλούς σε αδυναμία [παραγωγής φωνής.



Οι γνήσιες φωνητικές χορδές αντιστοιχούν ανατομικά στο σημείο του τραχήλου που υπάρχει το Μήλο του Αδάμ. Οι γυναίκες δεν έχουν μήλο του Αδάμ. Το Μήλο του Αδάμ είναι ο θυρεοειδής χόνδρος του λάρυγγα, δηλαδή ο χόνδρινος  δακτύλιος, μέσα στον οποίο είναι στηριγμένες οι γνήσιες φωνητικές χορδές.



Οι γνήσιες φωνητικές χορδές είναι  δύο μυικές ταινίες, που όταν παράγεται ένας τόνος φωνής συγκλείνουν και όταν γίνεται εισπνοή ανοίγουν σε σχήμα “V”. H φωνή παράγεται όταν πάλλονται οι φωνητικές χορδές με τις εντολές που τους δίδει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι φωνητικές χορδές λειαίνονται, τόσο με την κανονική παραγωγή σιέλου από όλους τους σιελογόνους αδένες και τους μονήρεις σιελογόνους αδένες που είναι διάσπαρτοι σε όλο το βλεννογόνο από το στόμα μέχρι το λάρυγγα.



Η ξηρότητα του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα που μπορεί να προκληθεί με τον περιορισμό της παραγωγής σιέλου ή τροποποίησης της ποιότητας του σιέλου οδηγεί σε βράχνιασμα ήπιου βαθμού ή αδυναμία παραγωγής φωνής ή αλλαγή της ποιότητας της φωνής ή σε φωνητική κόπωση.



Ο ερεθισμός των φωνητικών χορδών, μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα, την  κατάχρηση και κακή χρήση φωνής, τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών από ασθματικούς ασθενείς, την ύπαρξη  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που μέσω της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών ερεθίζονται οι φωνητικές χορδές, την  ταυτόχρονη χρήση καπνού και οινοπνεύματος. Ερεθισμός των φωνητικών χορδών και βράχνιασμα μπορεί να προκληθεί από την παρουσία έντονου, επίμονου χρόνιου βήχα.



Ένας ερεθισμός των φωνητικών χορδών που επιμένει μπορεί να μετατραπεί σε οζίδιο του χείλους της φωνητικής χορδής (κάλος), ή οίδημα των φωνητικών χορδών, πράγμα που επιδεινώνει το βράχνιασμα. Το βράχνιασμα υποχωρεί μόλις αρθεί το ερέθισμα των φωνητικών χορδών, ενώ αν έχουν προκληθεί ανατομικές ανωμαλίες ο ωτορινολαρυγγολόγος θα κρίνει αν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά ή θα πρέπει να εφαρμοστεί μια άλλου τύπου θεραπεία.