Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Αγαπημένα παλιά επιτραπέζια παιχνίδια...Ένα αφιέρωμα για τα επιτραπέζια παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν πολλοί από εμάς. 


Ναυμαχία

Συμπαθέστατο επιτραπέζιο, βασισμένο στο mind reading και στην έμπνευση της στιγμής. Οι δύο παίκτες στήνουν τους στόλους τους πάνω στα ταμπλό τους και ο ένας προσπαθεί να τορπιλίσει τα καράβια του άλλου, έεε, βασικά στην τύχη.

Εντυπωσιακή η εμμονή των περισσότερων παικτών να στήνουν τις μεγαλύτερες φρεγάτες τους στην περίμετρο του ταμπλό.


Monopoly


Αυτό είναι το σπουδαίο με την παιδική ηλικία. Ότι η δίψα σου για το χρήμα ή το να κλείσεις τον κολλητό σου για δύο γύρους στη φυλακή δεν είναι επ ουδενί κάτι το μεμπτό.

Επειδή οι βελτιωμένες εκδόσεις της Monopoly δεν ενοχλούν ούτε μας κάνουν να νοσταλγούμε την πρώτη που ανοίξαμε ποτέ στο τραπέζι του σαλονιού, με παρρησία την τοποθετούμε στο top-5 (και πολλά είναι τα 5) από το big bang και ύστερα.


Trivial Pursuit (ΚΑΝΕΝΑ edition)


Και η αμήχανη στιγμή όταν συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να το παίξεις με οποιονδήποτε. Το Trivial περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο επιτραπέζιο μπορεί να καταστρέψει φιλίες, αφού κάθε σωστό παιχνίδι γνώσεων μεγεθύνει την ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου γενικά και για το γνωστικό σου πλούτο ειδικά.

Πόσα χρυσά μετάλλια έχει κατακτήσει ο Λεωνίδας Σαμπάνης σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

(ΚΑΝΕΝΑ χρυσό μετάλλιο)


Risk


Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννάνε στρατηγικές με τον εγκέφαλό τους και κάποιοι άλλοι (είμαι μέσα στους κάποιους άλλους) που δεν μπορούν να καταστρώσουν ένα πλάνο για το πώς θα φτιάξουν ένα -όχι και τόσο εξεζητημένο- τοστ.

Εδώ δεν υπάρχει κανένας Στρατηγός Άνεμος να σε γλιτώσει. Για να κατακτήσεις τον κόσμο, πρέπει να δουλέψει το μυαλό σου. Και να μάθεις προς τα πού πέφτει το Ιρκούτσκ.

Stratego


Μπλε εναντίον κόκκινων, Βόρειοι εναντίων Νότιων, πες το όπως θες. Αρκεί να πάρεις τη σημαία των απέναντι. Τι λέγαμε μόλις πριν για τη στρατηγική;

Jenga


Το κατ' εξοχήν επιτραπέζιο δεξιοτεχνίας. Το σχέδιο απλό, αλλά δύσκολο. Αφαίρεσε με χειρουργικές κινήσεις ένα ξύλινο τουβλάκι από τον πύργο χωρίς να σωριαστεί στο τραπέζι.

Το 1991 που έφτασε τα μέρη μας, πίστευες ειλικρινά ότι τα ξύλινα τουβλάκια είναι φτιαγμένα σε κρυμμένα, υπόγεια εργοστάσια των Η.Π.Α. με τον Μόλντερ και τη Σκάλι να επιβλέπουν την παραγωγή. Ήταν μεγάλη υπόθεση το Jenga.

Σκορ 4


4 λεπτών σιγή.

Hotel


Τι να (πρωτο)ψωνίσεις και πού να επενδύσεις; Στο Waikiki, στο Boomerang, στο L’ Εtoile, στο Τaj Mahal, στο President που και καλά σνόμπαρες, αλλά ήταν πάντα ο κρυφός σου πόθος;

Κάτι σαν την Monopoly, αλλά με ξενοδοχεία. Για τους φανατικούς του Hotel, πολλά παραπάνω.

Uno


Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Και μερικές απλές προσθαφαιρέσεις. Όσο πιο απλό, τόσο πιο εθιστικό. Νόμος 1628, άρθρο 6, παράγραφος 4 των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Μάντεψε Ποιος


Φοράει γυαλιά; Έχει μουστάκι; Είναι άντρας; Είναι γυναίκα; Έχει μεγάλη μύτη; Έχει μακριά μαλλιά; Έχεις λαγό; (όχι αυτό είναι από αλλού).

Μην ξυπνήσεις τον μπαμπά


Scrabble
 

Taboo 
 Πολιορκία
 

Pictionary


Το Draw Something του '95. Τότε που η ζωή ήταν αναλογική και οι ζωγραφιές γίνονταν σε χαρτί. Για το Draw Something, παρεμπιπτόντως, θα γράψουμε σύντομα, πολύ σύντομα.

Αναστέναζαν οι καφετερίες (εκεί πρέπει ο τόνος) με τις παρέες που έπαιζαν/παίζουν (ευελπιστώ) Pictionary.

ΦιδάκιΌ,τι διάβαζες τόση ώρα από πάνω, θα ήταν μάταιο και λειψό αν δεν αναφερόταν το πατροπαράδοτο, "μεγάλωσε-γενιές-και-γενιές" φιδάκι.

cosmo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου