Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Το σέξ δεν έχει "ηλικία" για τους άνδρες


Οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες, αλλά τουλάχιστον τις ξεπερνούν στην "ηλικία του σεξ". Οι άνδρες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τις γυναίκες να είναι σεξουαλικά ενεργοί σε μεγάλη ηλικία, ενώ η καλή υγεία αποτελεί το "κλειδί" και για τα δύο φύλα προκειμένου να έχουν μακρόχρονη σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο υπό τις Στέισι Τέσλερ Λιντάου και Ναταλία Γκαβρίλοβα και δημοσιεύτηκε στο "British Medical Journal" (Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως διαπιστώθηκε, με βάση έρευνες στον αμερικανικό πληθυσμό, οι άνδρες στην ηλικία των 55 ετών έχουν κατά μέσο όρο ακόμα γύρω στα 15 χρόνια ενεργού σεξουαλικής ζωής, ενώ οι γυναίκες 10,5 χρόνια. Επίσης, οι άνδρες, σε μεγάλη ηλικία, είναι πολύ πιθανότερο, σε σχέση με τις γυναίκες, να αναφέρουν ότι έχουν ποιοτική σεξουαλική ζωή και ενδιαφέρον για το σεξ.
Το "χάσμα" ανάμεσα στα δύο φύλα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Η μεγαλύτερη απόκλιση παρατηρείται στην ηλικία των 75 - 85 ετών, στην οποία το 38,9% των ανδρών δηλώνουν σεξουαλικά ενεργοί έναντι 16,8% των γυναικών, ενώ -στην ίδια ηλικιακή γκάμα- το 41,2% των ανδρών αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για το σεξ έναντι μόλις 11,4% των γυναικών. Από το 38,9% των σεξουαλικά δραστήριων ανδρών, η πλειονότητα (70,8%) δηλώνει ότι έχει ποιοτική σεξουαλική ζωή, έναντι 50,9% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών. 

Ένας άνδρας 30 ετών μπορεί να περιμένει κατά μέσο όρο 35 ακόμα χρόνια σεξουαλικής δραστηριότητας και 45 χρόνια επιβίωσης, ενώ μια γυναίκα ίδιας ηλικίας μπορεί να περιμένει 31 χρόνια σεξουαλικής ζωής και 50 ακόμα χρόνια επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες θα περάσουν το 78% της υπόλοιπης ζωής τους μετά τα 30 τους, κάνοντας σεξ, ενώ οι γυναίκες μόνο το 61%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο με καλή υγεία - άνδρας ή γυναίκα- στην ηλικία των 55 ετών έχει σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να ενδιαφέρεται για το σεξ. Αν είναι άνδρας, τότε χάρη στην καλή υγεία του θα μπορεί να το απολαμβάνει κατά μέσο όρο για πέντε έως επτά ακόμα χρόνια, σε σχέση με όσους δεν έχουν καλή υγεία, ενώ μια υγιής γυναίκα 55 ετών μπορεί να προσθέσει τρία έως έξι ακόμα χρόνια σεξουαλικής δραστηριότητας κατά μέσο όρο στη ζωή της. 

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, φαίνεται ότι ένας άνδρας κατά μέσο όρο σταματά να έχει σεξουαλική ζωή γύρω στα 70 χρόνια του, περίπου οκτώ ή εννιά χρόνια πριν από το θάνατό του (με βάση το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ). Αντίστοιχα, η σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας τερματίζεται κατά μέσο όρο στα 65 χρόνια της, 17 ή 18 χρόνια πριν από τον θάνατό της (με βάση το προσδόκιμο ζωής). 

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό γιατί πολλές γυναίκες, ενώ έχουν λιγότερα χρόνια σεξουαλικής ζωής, δεν φαίνεται να το θεωρούν αυτό ως πρόβλημα. Επίσης επεσήμαναν ότι η σεξουαλική ζωή των ανδρών στην τρίτη ηλικία επωφελείται από διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα τύπου "βιάγκρα", που ενισχύουν την λίμπιντο και καταπολεμούν τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ για τις γυναίκες δεν έχει ακόμα βρεθεί κάτι ανάλογο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου